Antik çağlardan beri, tıbbi bitkiler çeşitli vücut sorunlarının tedavisinde kullanılmıştır. Bu tıbbi otlar özellikle genel tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Bunlardan biri de vücut için oldukça faydalı olduğu düşünülen meyan köküdür. Genellikle meyan, çalılık bir bitki olup genellikle yol kenarlarında, bahçelerde ve tepeli bölgelerde bulunur. Ayurveda’da meyan kurutulur ve bitkinin sapının kabuğuyla birlikte kullanılır çünkü sapları birçok tıbbi özellik bakımından zengindir, bu nedenle birçok Ayurvedik çözümde kullanılır. Tadı tatlıdır ve diş, diş eti ve boğaz hastalıkları için oldukça faydalıdır. Bu nedenle, meyan kökü birçok diş macunu yapımında da kullanılır. Botanik adı Glycyrrhiza glabra’dır.
Meyan Kökü Faydaları
Solunum Sorunlarına Faydalıdır
Meyan kökü, soğuk algınlığı, öksürük, astım, boğaz ağrısı ve diğer solunum problemlerinde bir ilaç gibi işlev görür. Meyan kökünde bulunan antiviral ve antibakteriyel özellikler, solunum yolu rahatsızlıklarından kaynaklanan patojenlerle ve balgamla savaşır. Ayrıca, bronş tüplerinin iltihaplanmasını azaltmaya ve hava yollarını sakinleştirmeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından zengindir. Bu nedenle, meyan kökü çayı tüketmek harikadır. Bunun dışında, meyan kökü tozunu bal ile karıştırıp tüketmek çeşitli solunum sorunlarını iyileştirmekte de faydalıdır.
Ağız Sağlığı İçin Faydalıdır
Meyan kökünde bulunan antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler, diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, içerdiği magnezyum, diş etlerinde ve periodontit kaynaklı iltihabı azaltmada etkilidir. Bu nedenle, dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutmak için meyan kökü ekstresi diş macunu yapımında kullanılır. Bunun dışında, yumuşak bir diş fırçası olarak meyanın yumuşak odununu kullanmak da faydalıdır.
Anti-Kanser Özellikleri
Ayurveda’ya göre, meyan kökünün kanserle savaşan özellikleri vardır. Bilimsel bir çalışmaya göre, meyan kökünde kanser hücrelerinden DNA’yı uzaklaştıran ve kemoterapi yan etkilerini azaltan özellikler bulunmaktadır. Başka bir araştırmaya göre, meyanın tüketimi ayrıca prostat kanserine karşı koruma sağlar. Bu durumda, su ile meyanın çiğnenmesi faydalı olacaktır.
Karaciğer İçin Faydalıdır
Meyan kökü, hepatit, sarılık ve alkol kullanmayan yağlı karaciğer gibi karaciğer hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur. Karaciğerde herhangi bir türdeki hasara karşı hepatoprotektif olarak hareket eden antioksidanlar içerir. Ayrıca, hepatit tarafından karaciğerde meydana gelen iltihabı da azaltır.
Hazımsızlık İçin Faydalıdır
Meyan kökü, kabızlık, gaz, mide ekşimesi, mide yanması ve mide ülseri gibi problemlerin tedavisinde yardımcı olur. İçerdiği hafif müshil etkisi dışkıyı düzenlemede önemli bir rol oynar. Ayrıca, meyan kökünde bulunan antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikler, mide enfeksiyonlarını ve iltihaplanmayı korumaya ve önlemeye yardımcı olur. Bunun için, bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı meyan kökü tozu ekleyin. Üzerini 10 dakika kapalı tutun ve sonra süzün. Şimdi bu suyu haftada 2-3 kez için. Bunu yaparak mide ile ilgili sorunlar giderilir. Buna ek olarak, sindirim sistemi daha iyi hale gelir.
İltihapları Azaltmada Etkilidir
Meyan kökü, vücuttaki her türlü iltihabı tedavi etmek için etkili bir ilaçtır. Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, meyan kökünde vücuttaki her türlü iltihabı gideren anti-enflamatuar özellikler bulunmaktadır. Bunun için, ılık suyla meyan kökü tozunun tüketilmesi faydalıdır.
Beyin Sağlığı İçin Faydalıdır
Meyanın tüketimi, özellikle nörokoruyucu özellikler sergileyen organik bir bileşen olan glisirrizik asit içerdiğinden beyin sağlığı için faydalıdır. Beynin düzgün çalışmasını sağlar. Bunun dışında, meyanda bulunan antioksidan özellikler, oksidatif stres ve iltihaplanma tarafından neden olan hasara karşı korur. Bu nedenle, beyni sağlıklı tutmak için meyan kökü çayı tüketmek faydalı olacaktır. Bunun dışında, meyan kökü tozu sebzelerle kavrulduktan sonra tüketilebilir.
Bağışıklığı Artırmada Etkilidir
Meyan kökü, bağışıklığı güçlendirmek için doğal bir çözümdür. Yapılan araştırmalara göre, meyan kökünde bağışıklık sistemine olumlu etki gösteren antioksidan ve anti-enfeksiyon etkileri bulunmaktadır. Ayrıca, bağışıklığı artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, meyan kökü kökünden yapılan çayı içmek faydalıdır. Bunun yanı sıra, küçük parçalar halinde meyan kökü çiğnemek ve tüketmek de faydalıdır.
Erkek Fertilitesi İçin Faydalıdır
Meyan kökü tozu, erkeklerin verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Bilimsel araştırmalara göre, meyan kökü veya sapının tüketimi kişinin tüm vücudunu etkiler. Erkeklerde testosteron hormon seviyesini artırarak fertilite için çok önemlidir.
Menopoz Problemleri İçin Faydalıdır
Kadınlarda, menopoz dönemi, 45 ila 55 yaşları arasına ulaşan bir durumdur. Bu dönemde, kadınlar yüz, boyun veya göğüs gibi bölgelerde sıcaklık hissi gibi semptomlar nedeniyle adet görmeyi durdurur. Bu durumda, meyan kökü tozunun tüketilmesi faydalıdır. Meyanda bulunan fitoöstrojen adı verilen özellikler, hormonal dengesizliği düzeltmeye yardımcı olur, bu nedenle menopoz sonrası sorunlar gibi semptomlar, vücut ısısı, gece terlemeleri, uykusuzluk, depresyon, vajinal kuruluk gibi semptomlar azalır. Bunun yanı sıra, meyanda bulunan B vitamini, östrojen ve progesteron hormonları, hormonları düzenler.
Cilt İçin Faydalıdır
Meyan, egzama, sivilce, döküntüler, apseler ve sivilceler gibi birçok cilt sorununun tedavisinde etkilidir. Meyan, temizleyici veya tonik olarak kullanıldığında hiperpigmentasyon ve koyu halkalar gibi sorunlar ortadan kalkar. Ayrıca, meyanı gül suyu veya süt ile karıştırıp pasta haline getirerek cilde uygulamak, cilde serinlik sağlar ve kaşıntı ve kızarıklığı giderir.
Saç İçin Faydalıdır
Ciltte olduğu gibi, meyan kökü saç sorunlarında da faydalıdır. İçerdiği besin maddeleri saçları sağlıklı hale getirir ve güçlendirir, bu da saç dökülmesini tedavi etmeyi kolaylaştırır. Bununla birlikte, meyan kökünün kökünden elde edilen hidroalkolik özütün saç yeniden büyümesi üzerinde etkisi olduğu araştırmalarda gösterilmiştir. Başka bir araştırmaya göre, meyan içeren şampuan kullanımı saçları kalın ve güçlü yapar. Bunun yanı sıra, saç derisi ile ilgili sorunlar da azalır.
Meyanın Kullanım Alanları
- Meyan kökü toz haline getirilir ve tüketilir.
- Tozu ılık suya eritilir ve içilir.
- Mulethi tozu süt ile tüketilir.
- Toz gül suyu veya süt ile karıştırılıp yüz maskesi olarak kullanılır.
- Meyanın küçük parçaları bir gece suya konur ve ertesi gün bu parçalar ezilir, elde edilen su içilir.
Meyanın Yan Etkileri
Meyanda bol miktarda glisirrizik asit bulunur, bu nedenle bazı ilaçlarla birlikte alındığında vücuttaki potasyum seviyesinde azalmaya neden olabilir. Bunun sonucunda kalp üzerinde olumsuz etkiler olabilir.
Aşırı tüketildiğinde kan basıncını artırabilir.
Hamilelik sırasında kadınlar için tüketimi yasaklanmıştır.