“Çobançantası”, anavatanı Türkiye olan ve İngilizce’de “shepherd’s purse” olarak da bilinen bir bitkidir. Bitki adını çoban çantasını andıran üçgen şeklindeki kapsülünden alır. 6-7 defaya kadar tohum üretebilir.
Yılda hızlı üreme kabiliyetini gösterir. Bu özelliği onu araştırma amaçlı kullanışlı kılar. Bitki Ocak-Aralık ayları arasında çiçek açar ve tohum verir. Kışın sert geçmediği bölgelerde ise yıl boyunca sürekli çiçek açar ve tohum verir.
Çiçekler hermafrodittir, yani hem erkek hem de dişi üreme organlarını içerirler. Bu da kendi kendilerini döllemelerine olanak tanır.
Kuşlar bitkinin tohumlarına çekilir ve oldukça besleyicidir. Çiçeklenmeden önce, taze yapraklar salatalarda marul veya lahana yerine kullanılabilir. Ayrıca C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olan iskorbüt hastalığının tedavisinde de kullanılır. 100 gram taze yeşil çoban çantası yaprağı 300 mg’dan fazla C vitamini içerir. Çiçekleri ve tohumları çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Tohumları hafif baharatlı bir tada sahiptir bu nedenle çorbalarda ve et yemeklerinde kullanılır. Tohumlar, ekstrakte edilebilen ve yenilebilir bir yağ olarak kullanılabilen %35 yağ içerir. Kökler hem taze hem de kurutulmuş zencefil yerine kullanılabilir. Çoban kesesi çok amaçlı bir bitkidir. Tohumları yağ veya baharat yapımında kullanılabildiği gibi kökleri, yaprakları ve çiçekleri de tüketilebilir. Çoban çantası aynı zamanda iyi bir demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca yeterli miktarda B vitaminleri içerir.
Çobançantası, regl dönemi sırasında kadınlar için faydaları:
Çiçekleri ve yaprakları, kadınların regl dönemi sırasında meydana gelen ara kanamaların önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda, çobançantasının içeriğindeki demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller, kadınların regl dönemi sırasında meydana gelen yorgunluğu azaltabilir. Ayrıca, çobançantasının içeriğindeki B grubu vitaminleri de, kadınların regl dönemi sırasında meydana gelen stresi azaltabilir.
Çobançantasının kullanımının yan etkileri:
Özellikle, çobançantasının kullanımının yan etkileri arasında, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, baş dönmesi, uyku bozuklukları ve cilt rahatsızlıkları yer almaktadır. Bu nedenle çobançantasının kullanımı öncesinde mutlaka bir doktor veya bitkisel tedavi uzmanından danışmak önerilir.