Kabak mücveri tarihi kökenleri ve ne nedir, ne değildir. Mücver günümüzde her ne kadar kabak ile yapılan bir yemek olarak bilinse de Osmanlı mutfağında yemek pişirme tekniklerinden birinin adıdır. O dönemlerde kayıtlara “mücmer” olarak geçse de şimdilerde “mücver” olarak bilinmektedir. Günümüzde kabakla yapılan tarifi herkesçe bilinse de Osmanlı döneminde kabak kullanılarak yapılmış bir tarifine rastlamayız. Osmanlı mutfağında en sık yapılan hâlleri patlıcan, kadayıf, yumurta, kıyma, ciğer ve taze fasulye mücveridir. Günümüzde göz göz yumurta tavası olarak bildiğimiz, ortası birkaç çukurdan oluşan özel tavalara da Osmanlı döneminde “mücver tavası” denmekteydi.
Eski dönemde yazılan yemek kitaplarında mücver genelde köftelere dair bölüm içinde yer alırdı. Birçok tarifinde kıymanın yanı sıra yumurta ve unun da kullanılması dolayısıyla bir nevi sebzeli köfte sayılırdı. Köftelerle de olsa yemek kitaplarında ayrı bir bölümü bulunan mücverin, günümüzde yazılan yemek kitaplarında ayrı bir bölümü bulunmuyor. Wikipedia Biz de sizlere lezzetli bulacağınız bir kabak mücveri tarifi ve malzemelerini sunuyoruz, sağlık açısından pek çok faydası olan kabakla yapılan bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz. lezizmutfaktarifleri
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 2 adet kabak
- 1 adet kırmızı kapya biber
- Bir çay bardağı mısır unu
- Bir çay bardağı un
- Bir çay bardağı konserve mısır
- 50 gram kaşar peyniri (beyaz peynir de koyabilirsiniz)
- 1/2 Demet dereotu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
- Bir kasede yumurtaları çırpın.
- Üzerine sebzeleri kaşar peynirini ve kalan bütün malzemeleri ilave edin bir spatula ile karıştırın.
- Bol yağ koyduğunuz tavayı ısıtın bir kaşık yardımıyla harcımızdan alıp kızgın yağların içerisine koyun kaşıkla üzerlerine düzeltin.
- Kızaran yüzlerini ters çevirin.
- Pişen mücverleri bir havlu kağıt üzerinde alın.
- Sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz . Afiyet olsun. Lezizmutfaktarifleri
Not: Kabak sıklıkla bir sebze olarak işlenmesine rağmen, botanik olarak meyve olarak sınıflandırılır.
- Besinlerle dolu.
- Sağlıklı sindirimi destekler.
- Kilo kaybını teşvik edebilir.
- Sağlıklı kan şekeri seviyesini arttırır.
- Kalp sağlığını iyileştirebilir.
- Sağlıklı görmeyi teşvik edebilir.