Glüten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein kompleksidir. Glüten, hamurun esnek ve elastik yapısını oluşturarak ekmek ve hamur işlerindeki dokuyu ve kabarmayı sağlar. Glütensiz beslenme ise glüten içeren yiyeceklerin tüketimini sınırlama veya tamamen çıkarma prensibine dayanan bir beslenme yaklaşımıdır.
Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kişilerde, glüten bağışıklık sistemi tepkisine yol açar. Glüten intoleransı olan kişilerde, bağışıklık sistemi glüteni yabancı bir madde olarak algılayarak bağışıklık tepkisini tetikler ve bağırsak zarına zarar verir. Bu durum, bağırsakta inflamasyona (iltihaplanmaya) ve sindirim sorunlarına neden olabilir.
Glütensiz beslenme, çölyak hastalığı olan bireyler için bir zorunluluktur. Ayrıca glüten intoleransı veya hassasiyeti olan kişiler de glütensiz bir diyet uygulayabilir. Glütensiz beslenme, glüten intoleransı veya hassasiyeti olmayan kişiler arasında da popülerlik kazanmıştır. Bazı insanlar glüteni sindirmekte zorluk yaşayabilir veya glütenin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünebilir.
Glütensiz beslenme ile glüten içeren besinlerin tüketimi sınırlanır veya çıkarılırken, diğer beslenme prensipleri ve besin değerleri aynı kalır. Glütensiz bir beslenme planı, glüten içermeyen tahıllar (pirinç, mısır, quinoa vb.), meyve, sebze, et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi doğal gıdaları içerir.
Sonuç olarak, glüten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein kompleksidir. Glütensiz beslenme, glüten intoleransı veya hassasiyeti olan kişiler için gereklidir. Diğer insanlar arasında da popülerlik kazanan glütensiz beslenme, glüten içermeyen tahıllar ve doğal gıdaların tüketimine dayanır.