Beyin vücuttaki en karmaşık ve en önemli organlardandır.
Vücudunuzun kontrol merkezi olarak, kalbinizin atmasını ve akciğerlerinizin nefes almasını sağlamaktan ve hareket etmenize, hissetmenize ve düşünmenize izin vermekten sorumludur.
Bu yüzden beyninizi en üst düzeyde çalışır durumda tutmak çok önemlidir.
Yediğiniz yiyecekler beyninizi sağlıklı tutmada rol oynar ve hafıza ve konsantrasyon gibi belirli zihinsel görevleri iyileştirebilir.
Bu yazıda beyninizi güçlendiren 5 gıda yer alıyor.
1. Yağlı balık
İnsanlar beyin gıdaları hakkında konuştuğunda, yağlı balıklar genellikle listenin başında gelir.
Bu balıkların başında somon, alabalık, beyaz ton balığı ton balığı, ringa balığı, hamsi, sardalye gelir .
Beyninizin yaklaşık %60’ı yağdan oluşur ve bu yağın yarısı omega-3 yağ asitlerinden oluşur.
Beyniniz, beyin ve sinir hücreleri oluşturmak için omega-3’leri kullanır ve bu yağlar öğrenme ve hafıza için gereklidir.
Omega-3’ler ayrıca beyniniz için birkaç ek fayda sağlar.
Birincisi, yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatır ve Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur.
Öte yandan, yeterince omega-3 almamak, depresyonun yanı sıra öğrenme bozukluklarıyla da bağlantılıdır.
2. Kahve
Kahvedeki iki ana bileşen – kafein ve antioksidanlar – beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olurlar.
Kahvede bulunan kafeinin beyin üzerinde bir dizi olumlu etkileri vardır.
Artan uyanıklık. Kafein, sizi uykulu hissettiren kimyasal bir haberci olan adenosini bloke ederek beyninizi uyanık tutar..
İyileştirilmiş ruh hali . Kafein ayrıca dopamin gibi bazı “iyi hissettiren” nörotransmitterlerinizi de artırır.
Keskinleştirilmiş konsantrasyon . Bir çalışma, kafein tüketiminin, bir biliş testini tamamlayan katılımcılarda dikkat ve uyanıklıkta kısa vadeli iyileşmelere yol açtığını buldu (14Güvenilir Kaynak).
Uzun vadede kahve içmek. Günde 3-4 bardak tüketen yetişkinlerde Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalık riskinin azaldığı görüldü.
3. Yaban mersini
Yaban mersini , özellikle beyniniz için olanlar da dahil olmak üzere sayısız sağlık yararı vardır .
Yaban mersini ve diğer koyu renkli meyveler, anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahip bir grup bitki bileşiği olan antosiyaninler sağlar.
Yaban mersini içindeki bazı antioksidanların beyinde biriktiği ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi geliştirmeye yardımcı olduğu bulunmuştur
4. Zerdeçal
Bu koyu sarı baharat, köri tozunun önemli bir bileşenidir ve beyin için birçok faydası vardır.
Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkuminin kan-beyin bariyerini geçtiği gösterilmiştir, yani doğrudan beyne girebilir ve oradaki hücrelere fayda sağlayabilir.
Beyine faydaları ile bağlantılı güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuar olan bileşikler bulunurr:
Hafızaya fayda sağlayabilir. Curcumin, Alzheimer’lı kişilerde hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bu hastalığın ayırt edici özelliği olan amiloid plakların temizlenmesine yardımcı olabilir .
Depresyonu kolaylaştırır. Kurkumin, her ikisi de ruh halini iyileştiren serotonin ve dopamini artırır. Bir inceleme, kurkuminin depresyon teşhisi konan kişilerde standart tedavilerle birlikte kullanıldığında depresyon ve anksiyete semptomlarını iyileştirebileceğini bulundu.
Yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Curcumin, beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olan bir tür büyüme hormonu olan beyin kaynaklı nörotrofik faktörü artırır. Yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi geciktirmeye yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır .
Çoğu çalışmalarda, günde 500-2.000 mg arasında değişen dozlarda yüksek oranda konsantre kurkumin takviyeleri kullandığını unutmayın; bu, çoğu insanın baharat olarak zerdeçal kullanırken tipik olarak tükettiğinden çok daha fazla kurkumindir. Bunun nedeni zerdeçalın sadece %3-6 kurkuminden oluşmasıdır.
Bu nedenle yemeğinize zerdeçal eklemek faydalı olabilirken, bu çalışmalarda bildirilen sonuçları elde etmek için doktor rehberliğinde kurkumin takviyesi kullanmanız gerekebilir.
5. Portakal
Bir orta boy portakal yiyerek günde ihtiyacınız olan hemen hemen tüm C vitaminini alabilirsiniz .
C vitamini zihinsel gerilemeyi önlemede kilit bir faktör olduğundan, bunu yapmak beyin sağlığı için önemlidir .
Bir araştırmaya göre, kanda daha yüksek C vitamini seviyelerine sahip olmak, odaklanma, hafıza, dikkat ve karar verme hızını içeren görevlerdeki gelişmelerle ilişkilendirildi .
C vitamini , beyin hücrelerine zarar verebilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Ayrıca, C vitamini yaşlandıkça beyin sağlığını destekler ve majör depresif bozukluk, anksiyete, şizofreni ve Alzheimer hastalığı gibi durumlara karşı koruma sağlayabilir .
Ayrıca dolmalık biber, guava, kivi, domates ve çilek gibi diğer yiyeceklerden de yüksek miktarda C vitamini alabilirsiniz.
Kaynak:healthline.com