Türkiye, dünya pazarına fındık ihraç eden birincil ülkedir. 2300 yılı aşkın süredir Karadeniz bölgesinde fındık hasadı yapılmaktadır.
Fındık, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzeybatı Pasifik’inde, Avrupa’da, Asya’da ve dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilir. Bu fındıklara olan talep önemli ölçüde artmıştır
Çin kutsal kitabı, Fındığın MÖ 2838’de tonik ve ilaç olarak kullanıldığını kanıtlamıştır.
Fındık, meşe palamudundan daha küçüktür, pürüzsüz, kalın ve sert bir kabuğa sahiptir. Genellikle kabuklu satılır. İçi yuvarlak, tatlı, krem renkli, ince koyu kahverengi dış kabuğa sahiptir.
Fındığın Sağlığa 10 Faydası
Fındık, şeker hastalığını tedavi etmekten, kötü kolesterolü, iltihaplanmayı azaltmaktan, kalp sağlığını iyileştirmekten, kemik gücünü iyileştirmekten ve kanser olasılığını en aza indirmekten çok sayıda sağlık yararı sunar. Daha fazla inceleyelim.
1. Antioksidanlarla Yüklü
Fındık, serbest radikallerin vücuttan atılmasına ve oksidatif stresin korunmasına yardımcı olan önemli bir antioksidan profiline sahiptir. Bu ikisi daha kötü hücre hasarına neden olabilir, yaşlanmayı hızlandırabilir, kalbi zayıflatabilir ve kanser hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir.
Fındıktaki yüksek E vitamini seviyesi, yaşlanmayı önleyen ve iltihaplanmayı azaltan harika antioksidanlardır.
Fındıkta bulunan fenolik bileşikler, kandaki iltihaplanmayı ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilen başlıca antioksidanlardır.
Bir araştırma, sekiz hafta boyunca düzenli olarak fındık tüketen katılımcıların, tüketmeyenlere göre herhangi bir yan etki olmaksızın oksidatif streste önemli bir azalma yaşadıklarını buldu.
Kabuklu veya kabuksuz fındık tüketilmesi tavsiye edilse de antioksidanların çoğu fındık kabuğunda bulunur. Kuruyemişler kavrulurken seviye düşebilir. Bu nedenle çiğ fındığı kabuğu ile birlikte tüketmek en doğrusudur.
2. Sağlıklı Yağlar ve Yağ Asitleri
Sağlıklı yağlar besinleri emmek için önemlidir. Bir avuç fındıkta 8,5 gr yağ bulunur ve bu da %13 GD’ye eşittir. Amerikalıların Beslenme Yönergeleri, önerilen günlük kalori alımının %25 ila 35’inin yağlardan geldiğini tavsiye etmektedir.
Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar kalp sağlığı için faydalıdır. Kandaki kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olurlar. Bir avuç fındık %3 DV doymuş yağ, 6.4 g tekli doymamış yağ ve 1.1 g çoklu doymamış yağ içerir.
Omega-3 ve omega-6 gibi yağ asitleri, hücre zarları için gereklidir ve iltihabı düzenlemeye ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur. Fındıkta bulunan başlıca tekli doymamış yağ olan oleik asit, hipertansiyon ve kan kolesterol seviyelerini düşürmede oldukça faydalıdır.
3. Sağlık İçin Vitaminler
Bir avuç fındıkta 2,1 mg E vitamini bulunur, bu da günlük günlük değerin %7’sine eşittir. E vitamini, bağışıklık sistemine fayda sağlayan ve sağlıklı bir cilt sağlayan etkili bir antioksidandır.
Başta B6 (tiamin) olmak üzere B vitamini kaynağı olan fındık, sinir, kalp ve kas fonksiyonlarını korur. Tiamin sinir sistemi, beyin fonksiyonları ve bilişsel fonksiyonlar için önemlidir. Bir avuç fındık %4 günlük B6 içerir. Niasin, riboflavin ve pantotenik, yemişlerdeki diğer bazı temel B vitaminleridir.
Fındık ayrıca kanın pıhtılaşması için doğru K vitamini, bağışıklık için C vitamini içerir.
4. Fitik Asit ve Mineraller
Fındıktaki diğer çeşitli mineraller demir, kalsiyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfordur. Tüm ağaç yemişleri, ana fosfor depolama formu olan bir bileşen olan fitik asit içerir. Kuru fındıkta %0,2 ile %0,9 arasında fitik asit bulunur.
Ancak fitik asidin demir, magnezyum, kalsiyum ve çinko emilimini bozduğu ve mineral eksikliğine neden olduğu görülmektedir. Düzgün dengeli bir diyetle, bu bir endişe değildi.
5. Kaloriler ve Karbonhidratlar
Fındık sodyum içermez ve şeker oranı düşüktür. Bir avuç fındık 2,3 gr karbonhidrat ve 88 kcal içerir.
BMJ’de yayınlanan bir 2018 araştırması, düşük karbonhidratlı bir diyetin, özellikle kilo verme sürecinde enerjiyi artırabileceğini ve böylece obezitenin tedavisine yardımcı olabileceğini buldu.
6. Bağırsak Hareketlerini Destekler
Fındık, yüksek miktarda diyet lifi içerir. Bu fındıklardan günde bir avuç tüketmek, sonunda düzenli bağırsak hareketlerini uyaracak ve kabızlık gibi mide ile ilgili sorunların olasılığını azaltacaktır.
Diyetisyenler 31 ila 50 yaş arasındaki erkek ve kadınların günde nispeten 30.8 g ve 25.2 g diyet lifi tüketmelerini önermektedir.
Bir ons fındık, günlük önerilen lif alım değerinin %10’una eşit olan 2,7 gram diyet lifi sunar.
7. Fazla Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Fındık kilo almaya yardımcı olur, ancak son araştırmalara göre aşırı kilo vermeye de yardımcı olur.
2018’de bu ifade üzerine yapılan bir araştırma, düşük kilo alma oranları ile kuruyemiş tüketimi ile obezite risklerinin azalması arasında bir bağlantı buldu. Daha fazla fındık yiyen deneklerin, yemeyenlere göre daha az kilo aldıkları bildirildi.
Bununla birlikte, çalışma sonuçları ilişkilendirdi, bu nedenle fındık tüketimi ile kilo alımının azalması arasındaki bağlantıyı sağlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.
8. Hücre Hasarına Karşı Korur
Fındıkta bulunan yüksek seviyedeki antioksidanlar, hücre hasarına karşı korunmaya yardımcı olur. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri nötralize eder ve uzaklaştırır; böylece hücrelerin oksidasyonunu önler. Fındıkta yüksek oranda bulunan ana antioksidan E vitaminidir.
9. Kolesterolü Düşürmek
Fındık, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
2013 yılında yapılan bir araştırma, fındık açısından zengin bir diyet uygulayan katılımcıların, ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilen bir tür kolesterol olan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü azalttığını bildirdi. Çalışma, fındığın tüm faydalarını elde etmenin en iyi yolunun, günlük kalori alımını dengeleyerek günlük diyete dahil etmek olduğunu özetledi.
2016 yılında yapılan bir inceleme, fındığın zararlı kolesterole karşı çalışabileceğini gösterdi. Araştırmacılar ayrıca katılımcıların vücut ağırlığında bir artış olmadığını söyledi. Sonunda, kalori açısından zengin kuruyemişlerin aşırı kiloya neden olabileceğine dair bazı mitleri yanlışlıyor.
10. Diyabetin Önlenmesi
Diğer kuruyemişlerle karıştırılmış fındık yemek insülin duyarlılığını artırabilir. Düşük insülin duyarlılığı tip 2 diyabete neden olabilir ve bu nedenle fındık diyabet risklerini azaltır.
2011 yılında yapılan bir deneme çalışması, 12 hafta boyunca günde 30 gram fındık karışımı (7,5 gr fındık dahil) tüketmenin insülin duyarlılığını önemli ölçüde artırdığını buldu.
Ayrıca fındık, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olan oleik asit adı verilen bir yağ asidi içerir.
Tip 2 diyabetli 11 kişiye oleik asit içeren bir diyet verilerek bir çalışma yapılmıştır. Araştırmacılar, diyetin açlık kan şekerini düşürürken insülin duyarlılığını önemli ölçüde artırdığı sonucuna vardı.
Fındık, diyet lifi içerdiği ve insülin duyarlılığını etkili bir şekilde artırdığı için tip 2 diyabet hastalarına sıklıkla tavsiye edilir.
Düşük glisemik indeks seviyesi ile kuruyemişler, kandaki şeker seviyelerinin ani yükselişini azalttı. Ayrıca, fındık tüketimi HDL seviyelerini yükseltir ve LDL seviyelerini düşürür.