İşte bu besleyici kök bitkisinin hayatınızı renklendirebilmesinin nedeni
Baharatlar sadece en sevdiğiniz yemeklere lezzet ve lezzet katmanın bir yolu değildir. Birçoğu ayrıca yüksek dozlarda antioksidanlar, besinler, mineraller ve vitaminler sağlar.
Çiçekli bir kök bitkisinden elde edilen zencefil, özellikle çeşitli sağlık yararları sağlar. İlk olarak Güneydoğu Asya’da bulunan baharat, 9. yüzyıldan beri Doğu tıbbı uygulamalarında kullanılmaktadır ve aynı zamanda Asya, Hint ve Karayip mutfaklarının da temelini oluşturmaktadır.
Zencefilin faydaları nelerdir?
Görünüşte zencefil, vücut güçlendirici gibi görünmüyor. Zencefil yerken, daha küçük bir tatlı patatese veya hatta boğumlu bir ağaca benzeyen kökü yiyorsunuz.
Zencefil sadece C vitamini, magnezyum ve potasyum içermekle kalmaz, aynı zamanda sağlık birçok yararı sağlar.
Ağrı kesici
Taze zencefil, antioksidan özellikler içeren ve inflamatuar enzimleri azaltan gingerol adı verilen güçlü bir bileşiğe sahiptir. Sonuç olarak, zencefil “ iltihapla ilgili durumlar ve ağrı kesici, özellikle adet krampları ve ayrıca eklem iltihabı için de faydalıdır ” diyor. Örneğin, bir klinik deneyde zencefil, eklem kireçlenmesi ile ilişkili diz ağrısını iyileştirmede etkili olmuştur.
Kurutulmuş zencefil ayrıca iltihap önleyici bileşikler içerir, ancak gingerol, ısıtıldığında o kadar etkili olmayan farklı bir bileşiğe dönüşür.
“Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları aldığınızda, anında yardımcı oluyor. Zencefilin etkilerini inceleyen araştırmacılar, baharatın gecikmeli bir etkiye sahip olduğunu buldu. Birkaç gün içinde insanlar anekdot olarak ‘Biliyor musun, daha az acı çekiyormuşum gibi hissediyorum’ diyebilir.”
Kan şekeri regülasyonunu iyileştirir
Gingerol, zencefilin kan şekeri seviyelerini sabit tutmadaki rolünü de açıklayabilir. İkincisini yapmak, Tip 2 diyabetin uzun vadeli sağlık etkilerini kontrol etmenin anahtarıdır.
Zencefil, karbonhidratları parçalayan enzimleri azaltır ve böylece glikoz (şeker) metabolizmasına yardımcı olur.
Tip 2 diyabetli kişiler genellikle yeterli insülin üretmezler, bu da glikozun vücutta dolaşımını sağlamanın anahtarıdır ve kan dolaşımında birikmez. Zencefil bunu düzenlemeye de yardımcı olabilir: Araştırmalar ayrıca zencefilin ekstra insülin almanıza gerek kalmadan kaslarınızı glikozu emmeye teşvik ettiğini buldu.
Bu, ek olumlu yan etkilere yol açabilir. İnsüline dirençli olduğunuzda, bazen kilo vermeyi zorlaştırabilir. “İyileştirilmiş kan şekeri regülasyonu kilo vermeye yardımcı olabilir ve potansiyel olarak vücudunuzu insüline karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Mide bulantısını azaltır
Taze zencefil yemek, sabah bulantısı, taşıt tutması ve bazı kemoterapi rejimlerinin yan etkileri dahil olmak üzere çeşitli mide bulantısı biçimlerine yardımcı olabilir. Zencefil, mide motilitesi adı verilen GI yolunuzdaki yiyeceklerin hareket etme şeklini artırmaya yardımcı olduğu ve bağırsak astarımızdaki serotonin reseptörlerini bloke ettiği için yardımcı olabilir. Bu, kusma refleksinizi tetikleyen sinirleri susturmaya yardımcı olabilir.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir
Bir çalışma , günlük zencefil hapı alan kişilerin, 45 gün sonra trigliserit, toplam kolesterol ve kötü kolesterol (düşük yoğunluklu lipoprotein veya LDL olarak da bilinir) düzeylerinde düşüş gördüklerini buldu .
Bakteri büyümesini engelleyebilir
Bazı çalışmalar (gingerol gibi) zencefilin , antibakteriyel özelliklere sahip olabilirler bulundu.
Zencefili diyetinize dahil etmenin kolay yolları
Zencefilin beslenmenize eklenmesi kolaydır, çünkü biraz uzun bir yol kat eder.
Zencefil taze, kurutulmuş veya toz halinde satın alabilir veya zencefil kökü alıp istediğiniz kıvama gelene kadar evde kendiniz rendeleyebilir veya öğütebilirsiniz. Zencefili marketlerde ve baharatçılarda hem öğütülmüş hem de kök olarak bulabilirsiniz.
Zencefil çayı, özellikle iltihaplı durumlardan veya mide bulantısından kurtulmak istiyorsanız, sağlık yararları da sunar.
Taze zencefil nasıl saklanır
Zencefili bugünlerde çoğu markette ve aktarlarda bulabilirsiniz. Zencefil, sarı etli, sert, yumuşak veya yumuşacık olmamalıdır. Dış derisi de buruşmamalı veya renksiz noktalar veya yapışkan bir doku gibi gevşek veya küflü olma belirtileri göstermemelidir.
Zencefil kökü buzdolabında yaklaşık üç hafta taze kalır. Plastik bir torbada saklayın – önce havasını alın- bir kağıt torba veya hava geçirmez cam bir kapta saklayın ve sebzeliğe yerleştirin. Daha uzun süre kullanılabilir tutmak için, zencefil kökünü dondurucuda saklayın ve bir tarifte her kullandığınızda biraz rendeleyin.
Kurutulmuş zencefilin saklanması özen gerektirir. Hava geçirmez bir kapta olduğundan ve mutfak dolabı gibi serin ve karanlık bir yerde saklandığından emin olun.
Zencefil ile popüler tarifler
Zencefili sebzelerde, kızartmalarda, tavuk yemeklerinde, çorbalarda, körilerde, ana yemek soslarında, salata soslarında, tatlılarda ve çaylarda kullanabilirsiniz.
Sitemizde bulabileceğiniz zencefille zenginleştirilmiş tarifler
2- Kış Çorbası