Yenilebilir bitkilerdendir. Kırmızı fesleğen olarak ta bilinir. Tek yıllık bir bitki olan reyhan, ılıman iklim bitkisidir. Ana vatanı İran, Hindistan ve Asya’nın güney kesimleridir. Dünyanın her yerinde bilhassa ılıman iklim kuşağında yetiştirilir.
Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölümü başta olmak üzere, sıcak – ılıman iklime sahip nerdeyse bütün kısımlarda, üretimi yapılmaktadır. ¹
Reyhan Yaprağının Faydaları
1. Sindirime İyi Gelir
Reyhan optimal sindirimi kolaylaştırır. “Fesleğen sindirim ve sinir sistemini güçlendirir ve baş ağrıları ve uykusuzluk için iyi bir çare olabilir” . Yapraklarda bulunan öjenol, sindirim sisteminde anti-inflamatuar etki sağlar. Fesleğen vücuttaki asidi dengelemeye yardımcı olur ve vücudun uygun pH seviyesini geri kazandırır.
2. Anti-inflamatuar
Reyhan güçlü anti-inflamatuar özellikleri, çeşitli hastalık ve rahatsızlıklarda faydalıdır. Öjenol, sitronelol ve linalool dahil olmak üzere güçlü uçucu yağlar, enzim inhibe edici özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Reyhan anti-inflamatuar özellikleri, kalp hastalığı, romatoid artrit ve inflamatuar bağırsak koşulları riskini azaltır. Reyhanın tüketimi ayrıca ateşi, baş ağrısını, boğaz ağrısını, soğuk algınlığını, öksürüğü ve gribi atlatmada yardımcı olur.
3. Cilt Faydaları
Reyhanın güçlü yağı, cildi içeriden temizlemeye yardımcı olur. Yağlı cilde sahip olanlar için mükemmel bir cilt temizleyicidir. Ayrıca gözenekleri tıkayan kir ve yabancı maddeleri temizlemeye yardımcı olur. Reyhanın güçlü antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
4. Karaciğer Fonksiyonunu Destekler ve Vücudun Detoksifikasyonuna Yardımcı Olur
Reyhan güçlü detoks özellikleri karaciğer sağlığınız için çok yararlıdır. Karaciğer metabolizmada çok önemli bir rol oynadığı için vücut için çok önemli bir organdır. Reyhan karaciğerde yağ birikmesini önlemeye ve karaciğerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Reyhan Mutfakta Nasıl Kullanılır
Teze reyhan yapraklarını doğrayarak salatalarda kullanabilirsiniz.
Yine taze reyhan yapraklarını şerbet yapımında kullanarak hoş bir içecek elde edebilirsiniz.
Kurutulmuş reyhan içli köftelerde , kurutulmuş sebzelerin (örneğin patlıcan, kabak, biber gibi) dolmalarında da kullanılmaktadır.
Kaynak: 1- https://nedirnasilneden.com/feslegen-nerede-yetisir
2- https://food.ndtv.com/