Sağlıklı beslenmek tamamen denge ile ilgilidir. Arada bir akşam yemeğinin ardından turta veya çay saatinde güzel bir dilim kek yemekte sorun yoktur – ikramlar hayatın bir parçasıdır – ama aynı zamanda bir şeyleri çok fazla zorladığımızı fark etmek de önemlidir. Sevdiğiniz yiyeceklerden zevk alınmalı ve tadına bakılmalıdır, ancak yalnızca ara sıra tabi ki.
Beslenmemizin çoğunun dengeli, besleyici günlük yiyeceklerden oluşması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Sağlıklı beslenmeyi hayatınızda bir öncelik haline getirin. Ailenizle veya arkadaşlarınızla bir yemekte birlikte olmak size iyi gelecektir. Dengeli yemenin ve düzenli egzersizin sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarı olduğunu unutmayın.
KAHVALTI YAPMAK
Besleyici bir kahvaltı size gün için enerji sağlar. Gücünüzün zirvesine ulaşmanıza yardımcı olabilir ve diyetinize lif almanın kolay bir yolu olabilir.
DENGELİ BİR BESLENME:
Her hafta çok çeşitli sebze, meyve, yağsız et, balık, yumurta, bakliyat, kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve doğal olarak az yağlı süt gıdalarının tadını çıkararak beş besin grubunun hepsinden yiyin.
BESLEYİCİ KALORİ SEÇİN:
Bunlar vücudunuza vitamin, mineral, protein, lif ve sağlıklı yağların yanı sıra enerji sağlayan gıdalardan gelir; sebze, meyve, kuruyemiş, yoğurt ve balık gibi.
YEMEĞİNİZİ ÇEŞİTLENDİRİN:
Çeşitlilik anahtardır. Farklı renkteki sebze ve meyveler, vücudumuzun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu farklı besinleri içerir. Ve tam fayda sağlamak için sebze ve meyvelerinizi içmek yerine yemeye çalışın.
SU İÇİN :
Su yaşam için gereklidir. Her gün altı ila sekiz bardak sıvı tavsiye edilir. Su, az yağlı sütler, çay ve kahve hepsi sayılır (şeker eklemediğiniz sürece).
PİŞİRME YAPIN:
Sıfırdan yemek yapmak, öğrenebileceğimiz en önemli yaşam becerilerinden biridir ve yediğimiz öğünlere nelerin dahil olduğunu anlamanın harika bir yoludur. Birçok tarif ilhamı ve fikri için fadimutfak.com‘u ve youtube adresimizi ziyaret edin.
ETİKETLERİ OKUMAK:
Yiyecek ve içeceklerdeki doymuş yağ, şeker ve tuz içeriğine ve ayrıca önerilen porsiyon boyutlarına dikkat edin. Bir paketin önündeki besin etiketi, satın aldığınız gıdanın içinde tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
GÜNLÜK YİYECEKLER İLE ARA SIRA YİYECEKLERİ BELİRLE
Beslenmenizde her türlü besine yer vardır. Ancak temel, sağlıklı besinlere katkıda bulunan ‘günlük’ gıdalar ile kek ve hamur işleri gibi ‘ara sıra’ gıdalar arasındaki farkı anlayın.
DAHA FAZLA HAREKET ET:
Aktif kalmak son derece önemlidir. Yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktiviteyi hedeflemeleri – örneğin tempolu bir yürüyüşe çıkmak gibi – ve çocukların günde en az 60 dakika hedeflemeleri önerilir.
YETERLİ UYKU ALMAK
Kaliteli uyku, hayatta ne kadar iyi öğrenebileceğimizi, büyüyebileceğimizi ve performans sergileyebileceğimizi etkiler. Biz uyurken, vücudumuzun tamir etmek için çok önemli bir zamanı vardır.