Siyasetten futbola, hukuki davalardan pazarlama dünyasına dek hayatın hemen her alanına yön veriyor sosyal medya gündemi. Böyle büyük bir etkinin yanı sıra elbette tüketici eğilimlerini gözlemlemek ve pazarlama içgörüleri geliştirmek adına da sosyal medyada yer alan veri büyük kıymet taşıyor. Twitter, bu dönüşümü daha iyi anlamaya yardımcı olması açısından teknoloji, finans, spor, gıda gibi çeşitli sektörlerde veriler ve uzman analizleri içeren ve trendleri belirleyen BirdsEye Raporu’nu yayınlamaya devam ediyor…Raporun sonuçlarında biri de sağlıklı beslenme eğiliminin öne çıkması.
Twitter’ın Resmi Ortakları tarafından hazırlanan ve küresel Twitter sohbetlerindeki verilere dayanan rapor; en önemli tüketici trendlerine işaret ediyor ve markaların önümüzdeki yıl için fırsatları ve stratejilerini belirlemesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Öyleyse gelin Twitter’ın TalkWalker ortaklığıyla gıda sektörü için derlediği verileri ve bulguları birlikte inceleyelim…
İşte gıda endüstrisi ile ilgili bazı önemli bulgular
- 2019’dan 2021’e, gıda sürdürülebilirliği konuşmaları sürekli artıyor. Twitter’da sürdürülebilir gıda ile ilgili tüm konuşmaların yüzde 46,5’i, gıdaları tedarik etme, kullanma ve geri dönüştürme yöntemimize bağlılığımızı gösteren Z Kuşağı tarafından yürütülüyor.
- Twitter’da son iki yılda “ev yapımı” + “teslimat” ile ilgili konuşmalarda yüzde 27’lik bir artış oldu. Pizza emojisi 🍕 2021’de yemek teslimi anahtar kelimelerinden bahseden Tweetlerdeki emojilerin yüzde 17’sini oluşturdu.
- Bir yandan da nostalji da hep önemli bir öğe ve popüler. Tatlılar, çikolata ve şekerleme nostaljisi hakkındaki konuşmalar Ocak ve Ekim 2021 arasında Twitter’da yüzde 55 arttı.
Peki izlenmesi gereken trendler neler
Rapora göre, üç eğilimi anlamak, gıda endüstrisinin nasıl olacağını anlamanın anahtarı. Bunlar şöyle;
- Gelişmek ve yenilik yapmak: Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanı sıra ve bunlarla ilgili olarak, protein ve plastik alternatiflerine yönelik tüketici ilgisi devam ettikçe, bu eğilimler daha geniş gıda tartışmalarını besleyecek.
- Geleceğin yiyecekleri: Gıdanın geleceğine hazırlanmak, plastik ve ete olan bağımlılığımızı azaltmak anlamına geliyor. Endüstri trendleri, kompostlanabilir ambalajlar ve yenilebilir pipetler gibi plastik alternatiflerdeki yeniliklere yöneliyor. Vücudumuz ve dünya için daha sağlıklı olduğu için evde yemek pişirmek artıyor. Porsiyon kontrolü, karbonhidratı azaltma ve işlenmiş gıdaların bilinçli tüketimi, sağlıklı beslenme konuşmalarından adil bir pay alıyor.
- Ekoloji gastronomi ile buluşuyor: Gıda sürdürülebilirliğini etkilemek için markaların önden liderlik etmesi gerekiyor. Aslında, tüketicilerin yüzde 35’i artık pandemi öncesine göre daha fazla sürdürülebilirlik referanslarına dayalı markalar seçiyor. (kaynak Marketing Türkiye)