Pırasa soğan, arpacık soğanı, yeşil soğan, frenk soğanı ve sarımsak ile aynı aileye aittir.
Dev bir yeşil soğana benziyorlar ama pişirildiklerinde çok daha hafif, biraz tatlı bir tada ve kremsi bir dokuya sahipler.
Sarımsak, yeşil soğan gibi ticari olarak yetiştirilen pırasa güçlü lezzeti nedeniyle en iyi şefler arasında popülerdir.
Tüm pırasa çeşitleri besleyicidir ve bir dizi sağlık yararı sağlamaktadır.
İşte pırasanın sağlığa 6 faydası.
1. Çeşitli besinler içerir
Pırasalar besin açısından yoğundur, yani kalorileri düşük ancak vitamin ve mineralleri yüksektir.
3.5 ons (100 gram) porsiyon pişmiş pırasa sadece 31 kaloriye sahiptir.
Aynı zamanda, beta karoten de dahil olmak üzere provitamin A karotenoidlerinde özellikle yüksektir. Vücudunuz bu karotenoidleri görme, bağışıklık fonksiyonu, üreme ve hücre iletişimi için önemli olan A vitaminine dönüştürür.).Ayrıca kan pıhtılaşmasında ve kalp sağlığı için gerekli olan iyi bir K1 vitamini kaynağıdırlar.
Bu arada, özellikle bağışıklık sağlığına, doku onarımına, demir emilimine ve kolajen üretimine yardımcı olan C vitamini açısından zengindir.
Pırasa ayrıca adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarını azaltmaya ve tiroid sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek iyi bir manganez kaynağıdır . Dahası, az miktarda bakır, B6 vitamini, demir ve folat sağlarlar.
ÖZET: Pırasaların kalorisi düşüktür ancak besin maddeleri, özellikle magnezyum ve A, C ve K vitaminleri bakımından yüksektir. Küçük miktarlarda lif, bakır, B6 vitamini, demir ve folat içerirler.
2. Yararlı bitki bileşikleri ile dolu
Pırasa, özellikle polifenoller ve kükürt bileşikleri olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır.
Antioksidanlar , hücrelerinize zarar veren ve diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan oksidasyonla savaşır.
Pırasa, kalp hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığı düşünülen bir polifenol antioksidanı olan kaempferolün özellikle büyük bir kaynağıdır .
Aynı şekilde harika bir allisin kaynağıdır, sarımsağa antimikrobiyal, kolesterol düşürücü ve potansiyel antikanser özelliklerini veren aynı faydalı kükürt bileşiğidir .
ÖZET: Pırasa, antioksidanlar ve kükürt bileşikleri, özellikle kaempferol ve allisin bakımından zengindir. Bunların vücudunuzu hastalıklardan koruduğu düşünülmektedir.
3. Enflamasyonu azaltabilir ve kalp sağlığını geliştirebilir
Pırasa, soğan ve sarımsak içeren bir sebze ailesi olan alliumlardır. Birkaç çalışma, alliumları daha düşük kalp hastalığı ve felç riskine bağlamaktadır
Bu çalışmaların çoğu soğan veya sarımsağı test etmiş olsa da, pırasa iltihabı azalttığı ve kalp sağlığını koruduğu düşünülen birkaç faydalı bileşik içerir .
Örneğin, pırasadaki kaempferol, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kaempferol açısından zengin besinler, kalp hastalığına bağlı daha düşük kalp krizi veya ölüm riski ile ilişkilidir.)
Ayrıca pırasa, kolesterolü, kan basıncını ve kan pıhtılarının oluşumunu azaltarak kalp sağlığına fayda sağlayabilecek kükürt bileşikleri olan allisin ve diğer tiyosülfinatlar için iyi bir kaynaktır.
ÖZET:Pırasa, iltihabı, kolesterolü, kan basıncını, kan pıhtılarının oluşumunu ve genel kalp hastalığı riskinizi azalttığı gösterilen kalp-sağlıklı bitki bileşikleri içerir.
4. Kilo Vermede Yardımcı Olur
Çoğu sebze gibi, pırasa da kilo vermede yardımcıdır.
3.5 ons (100 gram) pişmiş sızıntı başına 31 kaloride, bu sebzenin porsiyon başına çok az kalorisi vardır .
Dahası, pırasa açlığı önleyebilecek, tokluk hissini artırabilecek ve doğal olarak daha az yemenize yardımcı olabilecek iyi bir su ve lif kaynağıdır.
Ayrıca, bağırsağınızdaki bir jel oluşturan ve özellikle açlığı ve iştahı azaltmada etkili olan çözünür lif sağlarlar .
Ek olarak, araştırmalar, sebzeler açısından zengin diyetleri sürekli olarak kilo verme veya zaman içinde kilo alımını azaltma ile ilişkilendirir. Diyetinize pırasa eklemek, genel sebze alımınızı artırabilir ve bu da bu etkiyi artırabilir .
ÖZET: Pırasadaki lif ve su, tokluğu artırabilir ve kilo kaybına yardımcı olabilecek açlığı önleyebilir. Ayrıca, bu sebzenin kalorisi çok düşüktür.
5. Bazı kanserlere karşı koruma sağlar
Pırasa, bir dizi kanserle savaşan bileşiğe sahiptir.
Örneğin, pırasadaki kaempferol, özellikle kanser olmak üzere daha düşük kronik hastalık riski ile bağlantılıdır. Test tüpü araştırmaları, kaempferolün iltihabı azaltarak, kanser hücrelerini öldürerek ve bu hücrelerin yayılmasını önleyerek kanserle savaşabileceğini gösteriyor
Pırasa aynı zamanda, benzer antikanser özellikleri sunduğu düşünülen bir kükürt bileşiği olan allisin için iyi bir kaynaktır .
ÖZET: Bazı araştırmalar, pırasa bileşiklerinin kanserle savaşabileceğini ve pırasadaki yüksek miktarda allium alımının bu hastalık riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.
6. Sağlıklı sindirimi iyileştirir.
Pırasa sindiriminizi iyileştirebilir .
Bunun nedeni kısmen, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak için çalışan prebiyotikler de dahil olmak üzere çözünür lif kaynağı olmalarıdır .
Bu bakteriler daha sonra asetat, propiyonat ve butirat gibi kısa zincirli yağ asitleri (SCFA’lar) üretir . SCFA’lar iltihabı azaltabilir ve bağırsak sağlığınızı güçlendirir.
Araştırmalar, prebiyotik açısından zengin bir diyetin vücudunuzun önemli besin maddelerini emmesine yardımcı olabileceğini ve bu da genel sağlığınızı artırabileceğini gösteriyor. Bu nedenle pırasa yemeklerini tüketmeyi ihmal etmeyin. Sitemizde seveceğiniz pırasa yemek tarifleri bulabilirsiniz.
ÖZET: Pırasa, bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besleyen iyi bir çözünür lif kaynağıdır. Buna karşılık, bu bakteriler iltihabı azaltır ve sindirim sağlığını destekler.
Kaynak: https://www.healthline.com/