Doğru beslenme ve hidrasyon hayati önem taşır. Dengeli bir diyetle beslenen insanlar, daha güçlü bağışıklık sistemleri ve daha düşük kronik hastalık ve bulaşıcı hastalık riski ile daha sağlıklı olma eğilimindedir. Bu nedenle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral, diyet lifi, protein ve antioksidanları almak için her gün çeşitli taze ve işlenmemiş gıdalar yemelisiniz. Yeterince su için. Aşırı kilo, obezite, kalp hastalığı, felç, diyabet ve belirli kanser türleri riskinizi önemli ölçüde azaltmak için şeker, yağ ve tuzdan kaçının.
Her gün taze ve işlenmemiş gıdalar tüketin
Meyveler, sebzeler, baklagiller (örneğin mercimek, fasulye), sert kabuklu yemişler ve tam tahıllar (örneğin işlenmemiş mısır, darı, yulaf, buğday, kahverengi pirinç veya patates, patates, taro veya manyok gibi nişastalı yumrular veya kökler) ve hayvansal gıdalar yiyin kaynaklar (örn. et, balık, yumurta ve süt).
Günlük, yemek: 2 su bardağı meyve (4 porsiyon), 2,5 su bardağı sebze (5 porsiyon), 180 gr tahıl ve 160 gr et ve fasulye (haftada 1-2 kez kırmızı et yenebilir ve kümes hayvanları 2 -haftada 3 kez).
Atıştırmalıklar için şeker, yağ veya tuz oranı yüksek yiyecekler yerine çiğ sebzeleri ve taze meyveleri seçin.
Sebze ve meyveleri fazla pişirmeyin, bu önemli vitaminlerin kaybına neden olabilir.
Konserve veya kuru sebze ve meyve kullanırken, tuz veya şeker eklenmemiş çeşitleri seçin.
Her gün yeterince su için
Su yaşam için gereklidir. Kandaki besinleri ve bileşikleri taşır, vücut ısınızı düzenler, atıklardan kurtulur, eklemleri yağlar.
Her gün 8-10 bardak su için.
Su en iyi seçimdir, ancak limon suyu (suda seyreltilmiş ve şekersiz), çay ve kahve gibi su içeren diğer içecekleri, meyveleri ve sebzeleri de tüketebilirsiniz. Ancak çok fazla kafein tüketmemeye dikkat edin ve şekerli meyve suları, şuruplar, meyve suyu konsantreleri, gazlı ve gazsız içeceklerden kaçının çünkü hepsi şeker içerir.
Orta miktarda katı ve sıvı yağ tüketin
Doymuş yağlar (örneğin yağlı et, tereyağı, hindistancevizi yağı, krema, peynir ) yerine doymamış yağlar (örneğin balık, avokado, fındık, zeytinyağı, soya, kanola, ayçiçeği ve mısır yağlarında bulunur) tüketin.
Kırmızı et yerine beyaz eti (örneğin kümes hayvanları) ve genellikle yağ oranı düşük balıkları seçin.
Yağ ve tuz oranı yüksek olduğu için işlenmiş etlerden kaçının.
Mümkünse, süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya az yağlı versiyonlarını tercih edin.
Endüstriyel olarak üretilmiş trans yağlardan kaçının. Bunlar genellikle işlenmiş gıdalarda, fast foodlarda, aperatif yiyeceklerde, kızarmış yiyeceklerde, dondurulmuş pizzalarda, turtalarda, kurabiyelerde, margarinlerde ve ezmelerde bulunur.
Daha az tuz ve şeker yiyin
Yemek pişirirken ve hazırlarken tuz ve yüksek sodyumlu çeşnilerin (örn. soya sosu ve balık sosu) miktarını sınırlayın.
Günlük tuz alımınızı 5 gr’ın (yaklaşık 1 çay kaşığı) altına düşürün ve iyotlu tuz kullanın.
Tuz ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden (örneğin atıştırmalıklar) kaçının.
Alkolsüz içecekler veya gazlı içecekler ve şeker oranı yüksek diğer içecekleri (örneğin meyve suları, meyve suyu konsantreleri ve şuruplar, aromalı sütler ve yoğurt içecekleri) alımınızı sınırlayın.
Kurabiye, kek ve çikolata gibi tatlı atıştırmalıklar yerine taze meyveleri tercih edin.
Dışarıda yemek yemekten kaçının
Diğer insanlarla temas oranınızı azaltmak ve COVID-19’a maruz kalma şansınızı azaltmak için evde yiyin. Öksüren veya hapşıran kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakmanızı öneririz. Restoran, kafe gibi kalabalık sosyal ortamlarda bu her zaman mümkün değildir. Enfekte insanlardan gelen damlacıklar yüzeylere ve insanların ellerine (örneğin müşteriler ve personel) bulaşabilir ve çok sayıda insan gelip giderken, ellerin yeterince düzenli olarak yıkanıp yıkanmadığını ve yüzeylerin yeterince hızlı temizlenip dezenfekte edilmediğini anlayamazsınız.
Kaynak :hemro.who.int/