Pembe Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkte olan ve Himalayalar yakınlarında Pakistan’da çıkarılan bir tuz türüdür.
Birçok kişi, bu tuzun yüksek miktarda mineral içerdiğini ve inanılmaz sağlık faydaları sunduğunu iddia etmektedir.
Bu nedenlerle, pembe Himalaya tuzu genellikle normal sofra tuzuna göre çok daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Ancak, pembe Himalaya tuzu üzerine çok az araştırma bulunmakta ve diğer insanlar bu aşırı sağlık iddialarının sadece spekülasyon olduğunu savunmaktadır.
Bu makale, pembe Himalaya tuzu ile normal tuz arasındaki temel farklara bakmaktadır ve hangi tuz türünün daha sağlıklı olduğuna karar vermek için kanıtları değerlendirmektedir.
Tuz Nedir?
Tuz, büyük ölçüde sodyum klorür bileşiğinden oluşan bir mineraldir.
Tuz, ağırlıkça yaklaşık olarak %98 oranında sodyum klorür içerir ve çoğu insan “tuz” ve “sodyum” kelimelerini birbirinin yerine kullanır.
Tuz, tuzlu suyun buharlaştırılması veya yeraltı tuz madenlerinden katı tuzun çıkarılması ile üretilebilir.
Marketlere ulaşmadan önce normal tuz da safsızlıkları gidermek ve sodyum klorür dışındaki mineralleri çıkarmak için bir rafinasyon sürecinden geçer.
Ayrıca, nem emilimine yardımcı olması için bazen tortulanmayı önleyici maddeler eklenir ve tüketiciye iyot eksikliğini önlemesi için genellikle iyot eklenir.
İnsanlar binlerce yıldır yiyecekleri tatlandırmak ve korumak için tuz kullanmışlardır.
İlginç bir şekilde, sodyum aynı zamanda sıvı dengesi, sinir iletimi ve kas kasılmasında önemli bir rol oynar
Bu nedenle, tuzun veya sodyumun diyetinizde olması mutlaka gereklidir.
Ancak, birçok sağlık profesyoneli fazla sodyum tüketiminin yüksek tansiyon ve kalp hastalığına yol açabileceğini iddia etmektedir, ancak son araştırmalar bu uzun süredir kabul edilen inancı sorgulamıştır
Fazla sofra tuzu tüketiminin potansiyel tehlikeleri nedeniyle birçok insan, daha sağlıklı bir alternatif olarak pembe Himalaya tuzuna yönelmiştir.
ÖZET:
Tuz büyük ölçüde sodyum klorür içerir ve vücutta önemli işlevleri düzenlemeye yardımcı olur. Çok fazla tuzun olası zararlı etkileri, birçok insanın pembe Himalaya tuzunu kullanmaya başlamasına neden olmuştur.Pembe Himalaya Tuzu Nedir?
Pembe Himalaya tuzu, Himalayalar yakınlarında Pakistan’da bulunan Khewra Tuz Madeni’nden çıkarılan pembe renkli bir tuz türüdür.
Khewra Tuz Madeni, dünyanın en eski ve en büyük tuz madenlerinden biridir.
Bu madenden çıkarılan pembe Himalaya tuzu, milyonlarca yıl önce eski su kütlelerinin buharlaşmasıyla oluştuğuna inanılmaktadır.
Tuz, el ile çıkarılır ve en az şekilde işlenir, böylece katkı maddesi içermeyen doğal bir ürün ortaya çıkar ve normal sofra tuzundan çok daha doğal olduğuna inanılır.
Sofra tuzu gibi, pembe Himalaya tuzu da çoğunlukla sodyum klorürden oluşur.
Ancak, doğal üretim süreci pembe Himalaya tuzunun birçok diğer mineral ve iz elementi içermesine olanak sağlar ki bu normal sofra tuzunda bulunmayan öğelerdir.
Bazı insanlar, pembe Himalaya tuzunun 84 farklı mineral ve iz elementi içerebileceğini tahmin etmektedir. Aslında, bu minerallerin başında demir gelmek üzere, özellikle demir, ona karakteristik pembe rengini veren elementlerdir.
ÖZET:
Pembe Himalaya tuzu, Pakistan’daki Khewra Tuz Madeni’nden el ile çıkarılır. Katkı maddesi içermeyen ve normal sofra tuzuna alternatif doğal bir ürün sağlamak için en az işlemden geçirilir.
Pembe Himalaya Tuzu Nasıl Kullanılır?
Pembe Himalaya tuzunun çeşitli diyet ve diyet dışı kullanımları vardır.
Yiyebilir veya Onunla Pişirebilirsiniz
Genel olarak, pembe Himalaya tuzuyla normal sofra tuzu gibi pişirebilirsiniz. Sos ve marinatlara koyabilir veya yemek masasında yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Bazı insanlar pembe Himalaya tuzunu bir pişirme yüzeyi olarak kullanır. Tuzun büyük blokları satın alınabilir ve et ve diğer yiyeceklere tuzlu bir tat kazandırmak için ızgara yapmak veya kızartmak için kullanılabilir.
Pembe Himalaya tuzu, normal sofra tuzu gibi ince öğütülmüş olarak satın alınabilir, ancak daha iri kristal boyutlarında satılan iri çeşitlerini bulmak da nadir değildir.
Pişirme İçin Düşünülmesi Gerekenler
Herhangi bir tür tuzu hacim olarak ölçerken, ne kadar ince öğütüldüğünü düşünmek önemlidir.
İnce tuzun tuzluğuna eşlik etmek için daha büyük miktarlar kullanmanız gerekebilir. Bunun nedeni, ince tuzun iri tuzdan daha sıkı bir şekilde paketlenmiş olmasıdır, bu nedenle belirli bir hacimde daha fazla bulunur.
Örneğin, herhangi bir tür ince tuzdan bir çay kaşığı yaklaşık olarak 2,300 mg sodyum içerebilirken, iri tuzdan bir çay kaşığı kristal boyutuna göre değişecektir ancak 2,000 mg sodyumdan daha az içerebilir.
Ayrıca, pembe Himalaya tuzu normal sofra tuzuna göre hafifçe daha az sodyum klorür içerir, bu da pişirirken dikkate almanız gereken bir faktördür.
Güncel beslenme kılavuzları, çoğu yetişkinin günde 2,300 mg sodyumdan fazlasını tüketmemesi gerektiğini önermektedir. Bu yaklaşık olarak 1 çay kaşığı (6 gram) ince öğütülmüş tuz kadar eder.
Ancak, pembe Himalaya tuzunu kullanırken, markaya bağlı olarak sodyum içeriğinin geniş ölçüde değişebileceğini göz önünde bulundurmanız en iyisidir.
Diyet Dışı Kullanımlar
Pembe Himalaya tuzunun çeşitli diyet kullanımlarının yanı sıra, popüler olmuş bir dizi diyet dışı kullanımı da vardır.
Pembe Himalaya tuzu, cilt koşullarını düzelttiği ve kas ağrılarını hafiflettiği iddia edilen bazı banyo tuzlarında kullanılır.
Tuz lambaları genellikle pembe Himalaya tuzundan yapılmıştır ve hava kirleticilerini temizlediği iddia edilir. Bu lambalar, içerisinde tuzu ısıtan bir iç ışık kaynağı bulunan büyük tuz bloklarından oluşur.
Ayrıca, pembe Himalaya tuzundan yapılmış insan yapımı tuz mağaralarında vakit geçirmek, cilt ve solunum problemlerini iyileştirmeyi amaçlayan insanlar arasında popülerdir.
Ancak, pembe Himalaya tuzunun bu üç diyet dışı kullanımını destekleyen araştırmalar oldukça zayıftır. Bu iddiaları onaylamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET:
Yemek pişirirken pembe Himalaya tuzunu normal tuz gibi kullanabilirsiniz. Banyo tuzları, tuz lambaları ve tuz mağaraları, pembe Himalaya tuzunun popüler diyet dışı kullanımları arasındadır.
Pembe Himalaya Tuzu Daha Fazla Mineral İçerir
Sofra tuzu ve pembe Himalaya tuzu çoğunlukla sodyum klorür içerir, ancak pembe Himalaya tuzu 84 farklı mineral ve iz elementi içerir.
Bunlar arasında potasyum ve kalsiyum gibi yaygın mineraller yanı sıra stronsiyum ve molibden gibi daha az bilinen mineraller bulunur.
Bir çalışma, pembe Himalaya tuzu ve normal sofra tuzu gibi çeşitli tuz türlerinin mineral içeriklerini analiz etti .
Aşağıda iki tuzun bir gramında bulunan iyi bilinen minerallerin karşılaştırması verilmiştir:
Pembe Himalaya Tuzu Sofra Tuzu
Kalsiyum (mg) 1.6 0.4
Potasyum (mg) 2.8 0.9
Magnezyum (mg) 1.06 0.0139
Demir (mg) 0.0369 0.0101
Sodyum (mg) 368 381
Kaynak: www.healthline.com