Tarihten günümüze halk arasında sağlık açısından öne çıkan meyvelerdendir. Modern bilimin faydaları üzerinde yeterince araştırma yapmadığı bilinmektedir.
Kısıtlı araştırmalara göre ayvanın sağlık için bilinen 8 faydasına bu araştırma yazımızda yer vereceğiz.
1. Besinler açısından zengindir
Ayvalar lif ve birkaç temel vitamin ve mineral içerir, bu da onları neredeyse her diyete besleyici bir katkı yapar.
Tek bir (92 gram) ayva aşağıdakileri sağlar:
- Kalori: 52
- Yağ: 0 gram
- Protein: 0.3 gram
- Karbonhidrat: 14 gram
- Lif: 1.75 gram
- C Vitamini: Günlük Değerin (DV) %15’i
- Tiamin (B1 vitamini): DV’nin %1,5’i
- B6 Vitamini: DV’nin %2’si
- Bakır: DV’nin %13’ü
- Demir: DV’nin %3,6’sı
- Potasyum: DV’nin %4’ü
- Magnezyum: DV’nin %2’si
Gördüğünüz gibi, bu meyve orta düzeyde C vitamini ve bakırın yanı sıra az miktarda B vitamini, demir, potasyum ve magnezyum sağlar.
Ayvalar, herhangi bir özel bileşik açısından olağanüstü derecede zengin olmasa da, çok az kalori içermesine karşın çok çeşitli besinler sunar.
2. Gebeliğe bağlı mide bulantısını gidermede yardımcı olur
Erken gebelikte en sık görülen semptomlardan bazıları mide bulantısı ve kusmadır.
Eskiden beri halk arasında hamilelikte meydana gelen mide bulantılarının giderilmesi için ayva tavsiye edildiği bilinmektedir. Gerçekten de ayva gebelikte görülen mide bulantılarını gidermede etkilidir.
Healthline web sitesinin ABD USE verilerine göre 76 hamile üzerinde yapılan araştırmada yemek kaşığı (15 ml) ayva şurubunun, hamileliğin neden olduğu mide bulantısını azaltmada 20 mg B6 vitamininden önemli ölçüde daha etkili olduğunu tespit edilmiştir.
3. Sindirim sorunları üzerinde etkilidir, hazmı kolaylaştırır
Ayva sindirim yolu hastalıklarının tedavisinde çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır.
Son araştırmalar, ayva özünün bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD) ile ilgili hasara karşı koruyabileceğini düşündürmektedir.
Ülseratif kolitli sıçanlarda yapılan bir çalışmada, ayva özü ve suyu verilenler, kontrol grubuna kıyasla kolon dokusu hasarını önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır.
İnsan üzerindeki etkileri için ise yeterince insan araştırması yapılmamıştır.
4. Mide ülseri tedavisinde etkilidir
Erken araştırmalar, ayvalardaki bitki bileşiklerinin mide ülserini önleme ve tedavide etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Aynı kaynak yapılan testlerde, ayva suyunun mide ülserine neden olduğu bilinen bir bakteri olan H. pylori’nin büyümesini engellediğini ortaya koymuştur.
Yine yapılan bir araştırma, ayva özünün alkolün neden olduğu mide ülserlerine karşı koruduğunu tespit etmiştir.
5. Reflü semptomlarını azaltır
Ayva şurubunun, genellikle asit reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığının (GERD) semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir
80 çocukta yapılan 7 haftalık bir çalışma, günlük ayva şurubu takviyesinin, reflü semptomlarını hafifletmek için geleneksel olarak kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğunu ispatlamıştır.
137 hamile kadında yapılan bir çalışmada, yemeklerden sonra alınan 10 mg’lık bir ayva şurubu dozunun aynı şekilde reflü semptomlarını hafifletmede geleneksel ilaçlar kadar etkili olduğu gösterilmiştir.
6. Bazı alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlar
Birkaç küçük çalışma, ayvadaki bileşiklerin burun akıntısı ve astım gibi hafif alerjik reaksiyonları önleme ve tedavi etmede takviye edici olduğunu ortaya koymuştur.
7. Ayva bağışıklık sistemini destekler
Ayvalar bağışıklık sisteminizi destekler. Yapılan çalışmalar ayvanın, E. coli ve S. aureus gibi belirli zararlı bakterilerin aşırı büyümesini önlemeye yardımcı olabilecek antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Ek olarak, tek bir ayva , sağlıklı ve işleyen bir bağışıklık sistemi için gerekli olan C vitamini için günlük ihtiyacın % 15’ini karşılar.
Aynı şekilde bir meyve, günlük lif tavsiyesinin %6-8’ini sağlar. Yeterli lif alımı, topluca bağırsak mikrobiyomu olarak bilinen, sindirim sisteminizde yaşayan sağlıklı bakterileri destekler.