İyot
İyot, vücut tarafından yapılmayan temel bir eser mineraldir, bu nedenle gıda veya takviyelerle elde edilmelidir.
Bazı gıdalarda doğal olarak bulunur ve takviyelere ve bazı tuz baharatlarına eklenir. İyot, normal metabolizmanın düzenlenmesinin yanı sıra proteinlerin ve enzim aktivitesinin oluşturulmasına yardımcı olan tiroid hormonları tiroksin ve triiyodotironin yapmak için gereklidir. Yeterli iyot olmadan, bu tiroid hormonları düzgün çalışmaz ve yetersiz veya aşırı aktif bir tiroid bezine yol açarak, vücutta çeşitli olumsuz yan etkilerle birlikte hipotiroidizm ve hipertiroidizm tıbbi durumlarına neden olabilir.
Önerilen Tutarlar
BKİ: İyot için Tavsiye Edilen Diyet Ödeneği, 19 yaşından büyük yetişkin erkekler ve kadınlar için günlük 150 mikrogram (mcg) ve hamile ve emziren kadınlar için günlük 220 ve 290 mcg’dir. [1,2]
UL: Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyesi (UL), genel popülasyonda olumsuz yan etkilere neden olması muhtemel olmayan maksimum günlük dozdur. 19 yaş üstü yetişkinler ve hamile ve emziren kadınlar için iyot için UL günlük 1100 mcg’dir.
İyot ve Sağlık
Bebek ve çocukluk sağlığı
Tiroid hormonlarının üretimi hamilelik sırasında artar ve daha fazla iyot alımı gerektirir. Hem fetüs hem de bebek normal fiziksel büyüme ve beyin gelişimi için yeterli iyota ihtiyaç duyar. Anne sütü iyot içerir, ancak miktar annenin diyetine bağlı olacaktır. Bununla birlikte, tüm doğum öncesi multivitaminler iyot içermez. Amerikan Pediatri Akademisi, doğum öncesi ve emziren kadınların iyotlu tuz kullanarak ek iyot almalarını önermektedir. Bazı kadınlarda tiroid sorunlarına neden olabileceğinden, yüksek doz iyot takviyeleri her zaman tavsiye edilmez.
Çocuklarda orta ila şiddetli iyot eksikliği, daha düşük bir IQ’ya ve bodur büyümeye neden olabilir. Bu çocuklarda iyot takviyesinin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini iyileştirdiği görülmektedir.
Hipotiroidizm ve hipertiroidizm
Hipotiroidi, tiroid bezinin az çalışması sonucu vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda tiroid hormonu üretememesidir. Halsizlik, yorgunluk, kilo alımı, üşüme, cilt kuruluğu, kabızlık, depresyona eğilim, saç ve kaş dökülmesi hipotiroidin belirtileri arasında gösterilmektedir.
Hipertiroidi, tiroid bezinin aşırı çalışmasına bağlı olarak gelişen ve kan dolaşımına çok fazla tiroid hormonu (TSH) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır.
Bu durumlar, vücut çok az (hipotiroidizm) veya çok fazla (hipertiroidizm) tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Hipotiroidizmin erken bir belirtisi, kandaki yüksek tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyesine sahip olmaktır. Bu, düşük iyot alımı ile ortaya çıkabilir. Takviyeler gibi yüksek dozda iyot alan iyot eksikliği öyküsü olan kişilerde de ortaya çıkabilir. Genişlemiş iltihaplı bir tiroid bezinden boynun önünde oluşan bir yumru olan guatr, hipotiroidizm, hipertiroidizm veya aşırı iyot alımından kaynaklanabilir . Bu yazı harvard üniversitesinin yayınlarından derlenmiştir.