Mevsim yaz, okullar tatil oldu. Artık piknik zamanı. Neşe içinde çocukların ağaçların arasında koştururken birden bir çığlık sesi ile “arı soktu” diye bağırmalarına tanık olmak bu günlerde çok uzak bir ihtimal değil.
Peki arı sokması durumunda ilk yardım olarak neler yapabiliriz. Sizler için araştırdık ve kendi tecrübemizi de aktardık.
Arı, yaban arısı veya eşek arısı sokmasını tedavi etmek için dermatologlar aşağıdaki ipuçlarını önerir:
- Sakin olun. Çoğu arı genellikle sadece bir kez soksa da, eşekarısı ve eşekarısı tekrar sokabilir. Sokulursanız, ek saldırılardan kaçınmak için bölgeden sakince uzaklaşın.
- İğneyi çıkarın. İğne cildinizde kalırsa, tırnağınızla veya bir parça gazlı bezle kazıyarak çıkarın. Bir iğneyi çıkarmak için asla cımbız kullanmayın, çünkü sıkmak cildinize daha fazla zehir salmasına neden olabilir.
- Sokmayı sabun ve suyla yıkayın.
- Şişmeyi azaltmak için soğuk bir paket uygulayın. Bununla birlikte, şişlik yüzünüz veya boynunuz gibi vücudunuzun diğer bölgelerine taşınırsa, alerjik reaksiyonunuz olabileceğinden derhal acil servise gidin. Alerjik reaksiyonun diğer belirtileri arasında nefes almada zorluk, mide bulantısı, kurdeşen veya baş dönmesi bulunur.
- Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almayı düşünün. Arı, yaban arısı ve eşek arısı sokmaları ağrılıdır. Asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Daima etiket üzerindeki talimatları izleyin ve doğru dozu kullanın.
Çoğu insan arı sokmalarına karşı şiddetli reaksiyonlar yaşamasa da, daha ciddi semptomlar geliştirmeleri ihtimaline karşı, ısırılan herkese göz kulak olmak iyi bir fikirdir. Herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi fark ederseniz veya siz veya tanıdığınız biri – özellikle çocuksa – birden çok kez sokulmuşsa derhal tıbbi yardım isteyin.
Kendi tecrübemize göre arının soktuğu yerin acısını azalmak ve şişmesini önlemek için karbonat yada kabartma tozunu hafif sulandırıp kıvamlı olarak sürünüz. İşe yaradığını göreceksiniz.