Kahvaltıya esasen ‘günün en önemli öğünü’ denebilir. Böyle denilmesinin iyi bir nedeni vardır. Sabah uyandığınızda 10 saate kadar yemek yememiş olabilirsiniz. Yaptığınız kahvaltı ile vücudunuzdaki enerji ve besin depolarını yeniler.
Enerji
Vücudun enerji kaynağı glikozdur. Glikoz parçalanır ve yediğiniz karbonhidratlardan emilir. Vücut enerjisinin çoğunu yağ olarak depolar. Ancak vücudunuz aynı zamanda bir miktar glikozu glikojen olarak depolar, bunun çoğu karaciğerinizde, daha küçük miktarları ise kaslarınızda bulunur.
Açlık (yemek yememek) zamanlarında, örneğin gece boyunca, karaciğer glikojeni parçalar ve kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için glikoz olarak kan dolaşımınıza bırakır. Bu, enerji için neredeyse tamamen glikoza dayanan beyniniz için özellikle önemlidir.
Sabah 12 saat kadar aç kaldıktan sonra glikojen depolarınız azalır. Glikojen depolarınızdaki tüm enerji tükendiğinde, vücudunuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için yağ asitlerini parçalamaya başlar. Ancak karbonhidrat olmadan, yağ asitleri yalnızca kısmen oksitlenir ve bu da enerji seviyenizi azaltabilir.
Kahvaltı yapmak enerji seviyenizi yükseltir ve glikojen seviyenizi yenileyerek metabolizmanızı gün boyu yüksek tutmaya hazır hale getirir.
Kahvaltıyı atlamak, genel enerji alımını azaltmanın iyi bir yolu gibi görünebilir. Ancak araştırmalar, daha yüksek bir enerji alımıyla bile, kahvaltı yapanların sabahları, günün ilerleyen saatlerine kadar yemek yemeyenlerden daha fazla fiziksel olarak aktif olma eğiliminde olduklarını gösteriyor.
Kahvaltı kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur
Düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin aşırı kilolu veya obez olma olasılığı daha düşüktür. Bunun neden böyle olduğu konusunda araştırmalar devam ediyor. Kahvaltı yapmanın kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabileceği düşünülmektedir çünkü:
Kan şekeri seviyelerinizdeki büyük dalgalanmaları önleyerek iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur.
Kahvaltı, gerçekten acıkmadan önce sizi doyurur, bu nedenle gerçekten acıktığınızda yüksek enerjili, ilave şeker veya tuz içeren yüksek yağlı yiyecekler alma ihtiyacı hissetmezsiniz.
Kahvaltı beyin gücünü artırır
Kahvaltı yapmazsanız, kendinizi biraz halsiz hissedebilir ve bazı şeylere odaklanmakta zorlanabilirsiniz. Bunun nedeni, beyninizin harekete geçmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi (glikoz) almamış olmasıdır. Araştırmalar, kahvaltı yapmamanın dikkat, konsantre olma ve hafıza dahil olmak üzere zihinsel performansınızı etkilediğini gösteriyor.
Düzenli olarak kahvaltı yapan çocuklar ve ergenler, kahvaltıyı atlayanlara göre akademik olarak daha iyi performans gösterme eğilimindedir. Bu da daha fazla olumlu sağlık ve akademik sonuçlara yol açar.
Sağlıklı bir kahvaltı hastalık riskini azaltabilir
Kahvaltı yapmayan insanlarla karşılaştırıldığında, düzenli olarak kahvaltı yapanların hem obezite hem de tip 2 diyabet riski daha düşüktür. Ayrıca kahvaltı yapmayan kişilerin kardiyovasküler hastalık riskinin daha yüksek olabileceğine dair bazı kanıtlar da var.
Kahvaltı daha iyi yemek seçimleri yapmanıza yardımcı olur
Kahvaltı yapan kişilerin genel olarak daha sağlıklı beslenmeleri, daha iyi beslenme alışkanlıkları vardır ve gün içinde daha az abur cubur tüketirler. Yetersiz bir kahvaltı yapan çocukların, yalnızca günün geri kalanında değil, aynı zamanda uzun vadede de kötü yiyecek seçimleri yapma olasılığı daha yüksektir.
Kahvaltıyı atlayan insanlar, sabahın ortasında veya öğleden sonra atıştırmalıkları yeme eğilimindedir. Bu atıştırmalıklar lif, vitamin ve mineral bakımından düşük, yağ ve tuz bakımından yüksekse bu bir sorun olabilir. Kahvaltının sunabileceği ekstra enerji olmadan, bazı insanlar uyuşuk hisseder ve gün boyunca onları geçirmek için yüksek enerjili yiyecek ve içeceklere yönelirler.
Kahvaltıyı atlarsanız, taze meyve, yoğurt, sebzeli çubuklar ve humus gibi besleyici bir aperatif veya sabah ortası açlığını gidermenize yardımcı olacak bir kepekli sandviç deneyin.
Kahvaltıyı atlamak
Yapılan araştırmalara göre kahvaltıyı atlamanın bazı yaygın nedenleri şunlardır:
- Yeterli zamana sahip olamamak veya fazladan zamanını yatakta geçirmek istemek
- kilo vermeye çalışmak
- aynı kahvaltı yemeklerinden sıkılmak
- sabahları aç hissetmemek
- evde hazır kahvaltılık yiyeceklerin bulunmaması
- kahvaltılık yiyecekler satın almanın maliyeti
- kültürel sebepler.
Kahvaltıyı atlamak önerilmese de, iyi beslenme sadece her gün yediğiniz öğün sayısıyla ilgili değildir. Kahvaltı yapmıyorsanız, kahvaltıda kaçırdığınız besin içeriğini öğle ve akşam yemeklerinizle tamamlamayı hedefleyin.