Kesme tahtası mutfağınızdaki birincil çalışma yüzeyidir. Sebzeleri kesmek, yemek malzemelerini doğramak için nerdeyse olmazsa olmazlarımızdandır. Bu nedenle nasıl bir kesme tahtası sorusunun cevabı önem taşır.
İyi bir kesme tahtası seçmenin birçok unsuru vardır, ama merak etmeyin, plastik ve ahşap kesme tahtalarıyla ilgili kapsamlı incelemelerimizde bu araştırmayı sizin için yaptık ama ilk adım bu iki malzeme arasında karar vermek. Ya da daha büyük olasılıkla, her ikisinin bir kombinasyonunu seçmek.
Açık olmak gerekirse, bu gerçekten sadece bir ahşap veya plastik meselesidir. Cam kesme tahtaları veya mermer gibi başka gülünç bir seçimden yapılmış tahtalar bir an bile dikkate alınmaya değmez. Bu malzemeler o kadar sert ki üzerlerinde kullanılan herhangi bir bıçağı körelteceklerdir
Hem ahşabın hem de plastiğin avantajları ve dezavantajları vardır ve en iyi seçenek, her birinin evde bulunmasıdır. Hadi daha yakından bakalım.
Bizim önerimiz
Büyük Ahşap Kesme Tahtası: Büyük ahşap kesme tahtası (mutfak tezgahınıza rahatça sığabilecek kadar büyük) iş gücünüz olmalı. İdeal olarak, en 3 cm kalınlığında, iyi yapılandırılmış bir damarlı kesme tahtası olmalıdır.
İkinci olarak Plastik Kesme Tahtası: Bulaşık makinesinde yıkanabilir büyük, ucuz, sağlam ama hafiftir. Temizliği hızlı ve kolay olmasını istediğinizde ahşaba göre daha kullanışlıdır. Limon kesmek gibi hızlı işler için daha küçük bir plastik tahta da elinizin altında olması çok kullanışlıdır.
Ahşap Kesme Tahtasının Artıları ve Eksileri Nelerdir?
Ahşap, kesme tahtaları için açık ara en iyi malzemedir. Dayanıklıdır, ancak bıçaklara karşı dayanıklıdır; pürüzsüz ama kaygan değildir ve şokları emmekte de başarılıdır.
Ahşap Kesme Tahtasının Faydaları
Ahşap Kesme Tahtaları Dayanıklıdır: İyi bir ahşap kesme tahtası dayanabilir…belki bir ömür boyu değil, ama çok çok uzun bir zaman. Yüzeye derin çiziklerle zarar verseniz bile, tahta genellikle zımparalanarak kurtarılabilir. Çok az yapay malzeme bu kadar bağışlayıcıdır.
Bıçaklara karşı naziktir: Sadece ahşabı kesmek bir zevk olmakla kalmaz, aynı zamanda ceviz gibi ağaçlardan yapılan ahşap kesme tahtaları, bambu ve plastik gibi aşırı sert ağaçlardan çok daha yumuşaktır. Ceviz teknik olarak sert ağaçlardır, bu nedenle dayanıklıdırlar, ancak yine de bıçaklarınıza çok fazla zarar vermeyecek kadar yumuşaktırlar.
Sıhhi: Bazı insanlar, gözenekli olduğu ve sıvıları emebildiği için ahşabın sıhhi olmadığından korkar, ancak araştırmalar genellikle bunun tersini bulmuştur – ahşap bakterileri emebilir, onları içinde tutarak öldürebilir. Bir araştırma, tahtanın yüzeyi zararlı bakterilerle kirlendikten üç ila 10 dakika sonra bunun gerçekleşebileceğini, ancak tavuk yağı gibi yağlı maddelerin tahta yüzeyinde kalabileceğini ve gıda güvenliği riski oluşturmaya devam edebileceğini tespit etmiştir. Bu nedenle ılık sabunlu suda yıkamak, yağ kaynaklı zararlı bakterileri çıkarmak için yeterliydi. Hiç kimse bulaşık makinesinde tahta kesme tahtaları koymamalı ve elde yıkama nazikçe yapılmalıdır.
Estetik Açıdan Hoş: Ahşap bir kesme tahtası şıktır. Mutfağınıza alırken dikkate alınması gereken en önemli özellik bu olmayabilir ama bizim için hiç önemli olmadığını söylersek yalan söylemiş oluruz. Mutfaklarımızın yemek yapmaktan keyif aldığımız ve dedikleri gibi görünüşe önem verdiğimiz alanlar olmasını istiyoruz.
Kötü yönleri
Biraz Bakım Gerektirir: Asıl kötü kısım budur, ahşabın bakıma ihtiyacı vardır. Bu organik bir malzemedir ve kurumasını, eğilmesini ve çatlamasını önlemek için sık sık gıda sınıfı mineral yağ ile yağlanması gerekir. Tahta bir kesme tahtasını yağa batırmak, onu lekelerden korumaya da yardımcı olur, çünkü ona değen her damla sıvıyı emmeye biraz daha isteksiz olacaktır. Eğilme ve çatlaklar nadir değildir ve sorunlar genellikle tahta parçalarının birbirine yapıştırıldığı ek yerlerinde ortaya çıkar. Bu nedenle katlı ve yapıştırmalı tahta yerine bütün ağaçtan yapılmış bir kesme tahtasına almaktır. Küçük ama gözle görülür kusurları olan daha ucuz ahşap kesme tahtaları, kırılmaya daha yatkın olma eğilimindedir.
Kaliteli bir ahşap kesme tahtası, kaliteli ahşap işçiliğinin tüm ayırt edici özelliklerine sahiptir; bariz bir kusur yoktur ve ince bir yüzey vardır.
Temizlenecek Daha Fazla İş: Ahşap kesme tahtalarının temizlenmesi de plastikten daha zordur. Suya ve yüksek ısıya uzun süre maruz kalma tahtanın ömrünü kısaltacağından, onları bulaşık makinesine koymamalı veya suda bekletmemelisiniz. Ilık akan su altında nazikçe yıkamak yeterlidir ve ardından kesme tahtası kuruduğunda, sabun ve su ile sıyrılan her şeyi yenilemek için biraz daha mineral yağı ile yağlamak ömrünü uzatır.
Ağır ve Kullanışsız: İyi ahşap kesme tahtaları da ağırdır. İnce, hafif olanlar eğilmeye daha eğilimlidir, bu yüzden bunları önermiyoruz. Ancak, önerdiğimiz daha kalın olanların mutfakta taşınmasının zor olduğu inkar edilemez. Etrafta ağır bir kesme tahtasını taşıyamayan kişiler tahtadan kaçınmak isteyebilir.
Plastik Kesme Tahtasının Artıları ve Eksileri Nelerdir?
İyi yönleri
Ucuz: Plastik kesme tahtaları genellikle nispeten ucuzdur.
Hafif ve Alan Kaplamada Verimli: Plastik çok güçlü bir malzeme olabileceğinden, ahşap kadar kalın olması gerekmez, bu da onu daha az yer kaplar yapar. Kalın bir ahşap kesme tahtasının kaplayacağı alana iki veya üç plastik kesme tahtası sığdırabilirsiniz. Plastik bir kesme tahtasının daha hafif olması, kapsamlı bir temizlik için lavaboya veya bulaşık makinesine taşınmanın daha kolay olduğu anlamına gelir.
Temizlemesi Kolay: Birçok plastik kesme tahtası, bulaşık makinesinin yüksek ısı döngüsünü eğilmeden kaldırabilir, bu da temizliği kolaylaştırır ve tamamen sterilize edilmesini sağlayabilir. Zararlı bakteriler söz konusu olduğunda çoğu durumda ahşap daha güvenli malzeme olsa da, çiğ tavuk, balık ve diğer riskli yiyecekleri keserken genellikle iyi durumda bir plastik tahta tercih nedenidir.
Bıçak Kenarında Nazik: Akçaağaç gibi sert ağaçlardan yapılan kesme tahtaları kadar yumuşak olmasa da, bazı plastik kesme tahtaları, dayanıklı malzemeden yapılmıştır ve bıçağın ağzını köreltmez.
Kötü Yönleri
Çizilebilir: Plastik, bıçaklarla giderek daha fazla ve geri dönüşü olmayan şekilde çizilebilir ve bu küçük kanallar, bakterilerin takılması için mükemmel yerlerdir. Bu, plastiği gıda kaynaklı hastalık vektörü olarak doğası gereği tehlikeli yapmaz – tıpkı ahşapta olduğu gibi, uygun kullanım ve özenle temiz ve güvenli tutulabilir – ancak bazı durumlarda ahşaptan daha riskli olma potansiyeline sahiptir.
Bıçağınıza Yumuşak Ahşaptan Daha Fazla Zarar Verir: Plastik ayrıca bıçağı tahtadan daha hızlı aşındırır. Ben bir malzeme bilimcisi değilim, ancak piyasadaki birçok plastik kesme tahtasıyla ilgili değerlendirmeme dayanarak, günlük kullanımdan kaynaklanan aşırı hasara dayanacak kadar sert bir tahta arasındaki tatlı noktayı bulmak zor gibi görünüyor.
Çevre kirliliği: Plastik kesme tahtaları, geri dönüşümlü olmayan malzemelerden yapıldığı için çevre kirliliğine neden olabilir. Bu nedenle, plastik kesme tahtaları doğa dostu değildir.
Isıya karşı dayanıksızlık: Plastik kesme tahtaları, sıcak yemeklerin üzerinde kullanılmamalıdır çünkü ısıya karşı dayanıksızdır ve yüzeyinde çizilmelere neden olabilir.