Poşet çay paketleri, doğal bitkisel malzemeler içerebilir ancak aynı zamanda sağlık sorunlarına neden olabilecek kimyasal maddeler de içerebilir. Bu yazıda sallama çay kullanmadan önce dikkat etmeniz gerekenleri öğreneceksiniz.
Sallama çay paketleri, genellikle doğal bitkisel malzemeler içerir ancak aynı zamanda bazen kimyasal maddeler de içerebilir. Bu kimyasal maddeler, sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin, sallama çay paketlerinde bulunan bazı kimyasallar, kansere yol açabilir veya diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, sallama çay paketleri içindeki bitkisel malzemelerin doğru miktarlarda kullanılmaması, yan etkilere neden olabilir. Özellikle hamile kadınlar, emziren kadınlar veya bazı sağlık durumları olan kişiler için sallama çay paketleri kullanmak ciddi sağlık riskleri taşıyabilir.
Öncelikle piyasada bitkisel malzeme kullanılarak yapılmış poşet çay torbaları mevcuttur. Bu torbalar, plastik yerine, doğal malzemeler kullanılarak yapılır. Örneğin, biyolojik olarak parçalanabilir malzemeler, selüloz, kahve filtreleri, bambu gibi malzemeler kullanılabilir. Bu torbalar, çevre dostu bir seçenek olarak kabul edilir ve çevre için daha az zararlıdır. Ayrıca biyolojik olarak parçalanabilir malzemeler çok daha hızlı parçalanabilir ve çevre için daha az zararlı.
Ancak, bitkisel malzeme kullanılarak yapılmış poşet çay torbalarının yapımı ve üretimi için daha fazla enerji ve kaynak gerektirmektedir ve bu nedenle çok daha pahalı olabilir.
Doç. Dr. Meral Yurtsever: “Her demlemede 13 bin plastik yutuyoruz”
Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Yurtsever, bazı poşet çaylar üzerine yaptığı araştırmada, çeşitli markalarda 11 bardak poşetinin 4’ünde, 11 demlik poşetinin ise tamamında mikroplastik tespit etti.
Doğada çözünmesi yüzyıllar sürebilen plastikler bu süreçte boyutları 1 mikrometreyle 5 milimetre arasındaki parçacıklara, yani mikroplastiklere dönüşebiliyor. Doç. Dr. Meral Yurtsever, TÜBİTAK (118Y515) projesi kapsamında poşet çayla demleme yapıldığında çaya poşetten mikroplastik geçip geçmediğini araştırdı.
Çalışmasında bazı poşet çaylarda mikroplastiğe rastlayan Yurtsever “Ortalama olarak bir demlik poşetinden 13 bin mikroplastik parçacığın içeceğimize, yani çaya geçtiğini gördüm. Burada benim incelemede kullandığım teknikle 3 mikrometre boyutuna kadar olan mikroplastik parçalarını tespit edebiliyoruz. Yani çaya 3 mikrometreyle 5 milimetre arasında 13 bin kadar mikroplastiğin geçtiğini söyleyebiliriz.” dedi.
Selülozdan yapıldığı belirtilen 11 demlik poşetinde plastik katkı
Araştırmada selüloz olarak bilinen, farklı markalarda 11 bardak poşetini ve 11 demlik poşetini incelediğini anlatan Yurtsever, demlik poşetlerinin tamamının plastik ilaveli dokudan yapıldığını, bardak poşetlerinin 4’ünün yüzde 100 selülozdan imal edildiğini, 7 tanesinin ise plastik içerdiğini saptadığını söyledi. Yurtsever, “Benim incelediğim 11 demlik poşetinin tamamının plastik katkılı olduğunu ve bu plastiklerin de polyester, polipropilen, polietilen olduğunu gördüm.” diye konuştu.
Yurtsever, son dönemde piyasaya çıkan çubuk çaylar hakkında da şu uyarılarda bulundu:
“Bir de yeni nesil yeni moda poşet çaylar var ama poşet çay dediğim stick çaylar, kalem çay diye de geçiyor. Baktığımızda bunlar bir çubuk görünümünde ve delikleri var, içinde de çay var. Bunu analiz ettiğimizde polipropilen malzeme ile kaplanmış olduğunu gördük ve bundan da içeceğimiz çaya plastik salımı oluyor.”
Yurtsever, son dönemde piyasaya çıkan çubuk çaylar hakkında da şu uyarılarda bulundu:
“Bir de yeni nesil yeni moda poşet çaylar var ama poşet çay dediğim stick çaylar, kalem çay diye de geçiyor. Baktığımızda bunlar bir çubuk görünümünde ve delikleri var içinde de çay var. Bunu analiz ettiğimizde polipropilen malzeme ile kaplanmış olduğunu gördük ve bundan da içeceğimiz çaya plastik salımı oluyor.”
Küçük parçalara bölünse dahi plastiklerin hiçbir özelliğinin değişmediğini vurgulayan Yurtsever, yutulan veya temas edilen mikroplastiklerin toksik etkiye neden olduğunu aktardı.